De behandeling bestaat uit

De trimbeurt:

Voordat ik start met de behandeling bekijk ik eerst de vacht en overleg ik met u welke behandeling het beste is.
Omdat het voor de kat erg spannend kan zijn is het prettig als de kat op een eigen dekentje kan liggen.

De behandeling bestaat uit:

• Nagels knippen
• Ontklitten
• Kammen
• Ontwollen/plukken
• Wassen en drogen
• Schoonmaken van de oren, ogen, neusje en genitaliën

• Eventueel voetzolen vrijmaken van haar, scheren van de buik, liesjes, oksels en genitaliën om zo te zorgen voor makkelijker onderhoud, daar ontstaan namelijk de meeste klitten.

Het verloop van de behandeling:

Als eerst knip ik de nagels, voor mijn eigen veiligheid en die van de kat. Vervolgens worden de eventuele klitten verwijderd. Na het verwijderen van de klitten wordt bij zowel de kort- als langharige katten geborsteld om zo de onderwol en losse haren te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de kat minder klitten en minder haarballen heeft. In uw huis zult u ook veel minder haar aantreffen.

Na het ontwollen wordt de kat gewassen en gedroogd. De kat heeft van nature een vettige vacht die vuil en stof aantrekt, dit zorgt ervoor dat de vacht gaat klitten en uiteindelijk gaat vilten. De kat doet uiteraard zijn best om zijn vacht schoon te krijgen door te likken, hier wordt de huid niet schoon van maar juist bedekt met een laagje speeksel. Huidschilfers, roos, vuil en losse haren hopen zich zo op.

Ik adviseer u 3 á 4 trimbeurten per jaar. Maar de behandelfrequentie is ook deels afhankelijk van de vachtstructuur, het gedrag van de kat en of de kat thuis goed onderhouden kan worden. Het advies voor langharige katten die zich niet goed laten kammen door de eigenaar is om 1x in de 6 weken te komen.

Scheren:
Omdat klitten zeer pijnlijk zijn voor de kat, is het in sommige gevallen noodzakelijk om de kat te scheren. De kat wordt nooit volledig kaal geschoren, dat is afhankelijk van waar de klitten zitten.
Het hoofd, de onderbenen, de pootjes en de staartpunt zullen nooit geschoren worden.

Overige:

De behandeling wordt uitgevoerd zonder narcose.

Als u weet dat uw kat vlooien heeft, gaat u dan een paar dagen voor de trimafspraak even langs bij uw dierenarts voor een anti-vlooienbehandeling.